2017-05-26
Kolejny konkurs w Gastronomiku Connaissez-vous la France, czyli, dla niewtajemniczonych, Konkurs Wiedzy o Francji. Serdecznie gratulujemy wszystkim śmiałkom z klas pierwszych, którzy stanęli do boju konkursowego. Pierwsze miejsce zdobyła Natalia Lińska z 1dż, drugie - Maciej Bukczyński z 1aż, trzecie ex aequo Ania Matyszczak i Czarek Śmigielski z 1aż, czwarte również dwie osoby - Olgierd Pogorzały (1dż) i Weronika Strzelczyk z 1aż.
2017-05-25
W celu ułatwienia składania dokumentów chętnym do nauki w Zespole Szkół Gastronomicznych, w okresie naboru sekretariat czynny będzie: w poniedziałki i wtorki w godzinach od 8.00 do 16.00, środy od 8.00 do 17.00, w czwartki i piątki w godzinach od 8.00 do 16.00.
2017-05-19
9 maja obchodziliśmy Dzień Europy. Postanowiliśmy uczcić to święto kulinarnie, bo jakżeby inaczej! Od 1 stycznia prezydencję w Radzie Unii Europejskiej pełni Malta, stąd pomysł, by przyjrzeć się bliżej potrawom z tego małego kraju.
Projekt realizowany w ramach Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, Oś priorytetowa 8: Edukacja, Działanie 8.3. Wzmocnienie oraz dostosowanie kształcenia i szkolenia zawodowego do potrzeb rynku pracy, Podziałanie 8.3.4. Kształcenie zawodowe młodzieży i dorosłych w ramach ZIT dla MOF Poznania.
2017-05-17
15 maja uczniowie naszej Szkoły wzięli udział w programie informacyjno – szkoleniowym z zakresu jakości mięsa wieprzowego pt. ,,Wybieram WIEPRZOWINĘ”. Pomysłodawcą, koordynatorem powyższego projektu jest Związek ,,Polskie Mięso”. Program merytorycznie wspierany jest przez Akademie Kulinarną Marcina Budynka.
2017-05-14
Gastronomik się uczy, tym razem na warsztatach "Zdrowe odżywianie bez glutenu". Spotkanie rozpoczęło cały cykl warsztatów kulinarnych organizowanych przez firmę Schär. W spotkaniu brały udział osoby chorujące na celiakię i z nietolerancją glutenu oraz nasi uczniowie.
2017-04-28
Kolejna podróż kulinarna za nami - tym razem do Hiszpanii. Grupa naszych uczniów uczestniczyła w arcyciekawych warsztatach, prowadzonych przez Sylwestra Kościuka - mistrza świata w przygotowywaniu tapas, małych hiszpańskich przekąsek. Spotkanie odbyło się w Warsztatach Kulinarnych "Deck12" w restauracji "The Time".
2017-04-27
Z radością informujemy,że Dominika Lewandowska z klasy 3bż zajęła III miejsce w XX Międzyszkolnym Konkursie Gastronomicznym, organizowanym przez Zespół Szkół im. Emilii Szczanieckiej w Pniewach. Uczestnicy zmagali się w dwóch kategoriach: na słono „Terriny” oraz na słodko „Tarty i tartalatki”.
Ostatni dzień w Gastronomiku! Czas technikum to już czas wspomnień, mamy nadzieję, że w większości dobrych, miłych, ciekawych i wartych zapamiętania. Przed Wami – matura (trzymamy kciuki), praca (niech sprawia radość i satysfakcję), studia (oby ciekawe i inspirujące). Wszystkiego, co najlepsze, Drodzy Absolwenci! „Kto raz przyjaźni poznał moc, nie będzie trwonić słów. Przy innym ogniu, w inną noc do zobaczenia znów.”
2017-04-25
W Zespole Szkół Gastronomicznych 20 kwietnia 2017 odbyły się warsztaty pt.”Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym w jednostkach systemu oświaty według Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.08.2015 i po nowelizacjach z dnia 26.07.2016 r”. przygotowywane przez naszą szkołę w współpracy z Wydziałem Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miasta Poznania w ramach projektu POZ-NORD dofinansowanego z Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz Budżetu Państwa.
Aktualny jadłospis
Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta
ul. Podkomorska 49 60-326 Poznań
tel.: 61 867 40 41 faks: 61 867 23 08
e-mail: zsgpoznan@wp.pl
formularz kontaktowy
Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas