2019-02-01
Gastronomikowy Klub Czytelniczy ponownie w odwiedzinach u przedszkolaków z "Poznańskich Koziołków". Tym razem czytaliśmy "Miejsce na miotle", a potem zrobiliśmy wesołe, kolorowe smoki, których nie trzeba się bać
2019-01-15
Za nami etap okręgowy XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności! Zwyciężyła Agata Wieczorkiewicz z Zespołu Szkół Ekonomiczno - Handlowych w Żychlinie, a nasi uczniowie - Michał Czapczyk i Alicja Wantowska zajęli kolejno....drugie i trzecie miejsce!!! Gratulujemy! Serdecznie dziękujemy p. Ewie Przebieracz i p. Mateuszowi Pinasowi za przygotowanie naszych uczestników.
2019-01-07
Uczniowie z klasy 2dż i nasi tegoroczni maturzyści mieli okazję dowiedzieć się w jaki sposób mleko zamienia się w pyszny żółty ser. Pod opieką p. Hanny Piaseckiej i p. Mateusza Pinasa udali się na wycieczkę zawodoznawczą do Spółdzielni Mleczarskiej w Czempiniu. Zapoznali się z technologią i etapami produkcji sera smażonego oraz serów żółtych: Goudy, Salami i Łowickiego. Zdobytą wiedzę z zakresu mleczarstwa uczniowie wykorzystają przygotowując się do olimpiady z przedmiotów zawodowych. Po degustacji smacznych serów, młodzież zwiedziła tereny Polskiego Związku Łowieckiego, gdzie mogli podziwiać okazy bażantów, kuropatw, perliczek oraz dzików.
2018-12-19
Święta za pasem, a nawet za rogiem, czas zatem na coroczny konkurs bożonarodzeniowych wypieków i stroików! W tym roku królowały choinki, ale nie tylko! Pierwsze miejsce zajęły ex aequo Magdalena Najdora z 3dż i Katarzyna Kazimierczak z 4bż (Kasia poza tym dostała nagrodę specjalną za udział w każdej edycji konkursu!). Drugie miejsce przypadło Ewie Szczepańskiej i Mikołajowi Mielcarkowi z 2bk, a trzecie - Weronice Strzeleckiej z 3ak. W kategorii stroików - Maria Pietraszewska z 3dż zajęła pierwsze miejsce, drugie - Angelika Waligórska 2bk, trzecie - Klaudia Lembicz z 2dż.
Wigilia Europejska wpisała się już w nasze Gastronomikowe tradycje. Serdecznie dziękujemy uczniom oraz p. Katarzynie Sobierajskiej-Viol i p.Hannie Piaseckie za świąteczne spotkanie z muzyką, słowem i bożonarodzeniowymi tradycjami z różnych stron Europy. W wielu językach życzymy tego samego - radości, miłości i pokoju. Wesołych Świąt!
2018-12-14
13 grudnia w szkole gościliśmy panią Judytę Wolniaczyk z Europe Direct, która opowiedziała naszym uczniom o nadchodzących wyborach do Parlamentu Europejskiego i zachęciła do głosowania i zaanagażowania się w sprawy nie tylko Europy, ale i naszego państwa. Dziękujemy za spotkanie, a p. Hannie Bandel za zorganizowanie lekcji europejskiej.
2018-12-10
Tradycyjnie w grudniu w Gastronomiku organizowane są Bożonarodzeniowe Warsztaty Kulinarne dla uczniów i rodziców. Inspiracje i pomysły na świąteczne dania to jedno, a najważniejsze jest wspólne, pełne radości i ciepła spotkanie. I tego wszystkim życzymy przy świątecznych stołach! Serdecznie dziękujemy za udział w naszych warsztatach, a nauczycielom: p. Danucie Sekretarczyk, p. Lidii Lince i p. Krzysztofowi Świerczyńskiemu gratulujemy pomysłu i przygotowania tego fantastycznego wydarzenia.
Serdecznie gratulujemy Ani Frąckowiak, która zajęła czwarte, punktowane miejsce w konkursie barmańskim Monin Junior Cup! Brawo! Dziękujemy również p. Dariuszowi Kosiorkowi i p. Annie Dembińskiej za pomoc w przygotowaniu do konkursu, za życzliwość i poświęcony czas oraz za wsparcie i doping
Kolejny kurs baristyczny za nami. Dziękujemy p. Pauli Adamskiej za podzielenie się kawowymi sekretami i p. Agnieszce Tomaszewskiej za wspólną naukę
2018-12-09
Finał Szlachetnej Paczki już za nami. W tym roku ponownie Gastronomik stał się magazynem rejonu. Dziękujemy wszystkim, którzy przyłączyli się do tej akcji. Warto pomagać!
Aktualny jadłospis
Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta
ul. Podkomorska 49 60-326 Poznań
tel.: 61 867 40 41 faks: 61 867 23 08
e-mail: zsgpoznan@wp.pl
formularz kontaktowy
Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas