Uczniowie z klasy 2dż i nasi tegoroczni maturzyści mieli okazję dowiedzieć się w jaki sposób mleko zamienia się w pyszny żółty ser. Pod opieką p. Hanny Piaseckiej i p. Mateusza Pinasa udali się na wycieczkę zawodoznawczą do Spółdzielni Mleczarskiej w Czempiniu. Zapoznali się z technologią i etapami produkcji sera smażonego oraz serów żółtych: Goudy, Salami i Łowickiego. Zdobytą wiedzę z zakresu mleczarstwa uczniowie wykorzystają przygotowując się do olimpiady z przedmiotów zawodowych. Po degustacji smacznych serów, młodzież zwiedziła tereny Polskiego Związku Łowieckiego, gdzie mogli podziwiać okazy bażantów, kuropatw, perliczek oraz dzików.
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta
ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań
tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08
e-mail: zsgpoznan@wp.pl
Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas