2017-11-12
Gastronomik i Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego z gęsiną na Świętomarcińskich imieninach. Pogoda może nie dopisała, ale dobry humor i owszem
Szkolimy się, doświadczamy, rozwijamy! Tym razem, w ramach współpracy z Grupą Ilonn, nauczyciele przedmiotów zawodowych mieli okazję wziąć udział w kolacji degustacyjnej - live cooking i obserwować pracę Adriana Pilarczyka, któremu pomagał nasz uczeń Patryk Czyż z 3cż. Ciekawe, wesołe i inspirujące spotkanie odbyło się w studio kulinarnym Deck 12. Po raz kolejny mamy za co dziękować Romanowi Kosmalskiemu Executive Chef Restauracji The Time :) Dziękujemy!
2017-11-10
Z okazji 99 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości w piątek 10 listopada uczciliśmy to święto w Zespole Szkół Gastronomicznych. Piękna i wzruszająca uroczystość przybliżyła nam trudne dzieje naszego kraju i długą drogę do odzyskania wolności. Dziękujemy Annie Nowak i Urszuli Badek oraz uczniom za przygotowanie tego wspaniałego spotkania z historią.
W piątek 29 października uczennice klasy 2dż przeprowadziły warsztaty kulinarne dla przedszkolaków z Przedszkola nr 40 w Poznaniu. Celem warsztów było przekazanie dzieciom wiedzy na temat zdrowego żywienia oraz wspólne przyrządzanie zdrowych past do smarowania pieczywa połączone z zabawą.
2017-11-09
Miasto Poznań zakończyło realizację projektu POZ-NORD dofinansowanego z NMF i budżetu Państwa na poziomie PL 13 Ograniczenie społecznych nierówności w zdrowiu, którego operatorem jest Ministerstwo Zdrowia. Efektem finalnych podjętych działań jest e-publikacja „Kompendium Współpracy". W ramach tego projektu Zespół Szkół Gastronomicznych prowadził warsztaty pt. „Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym w jednostkach systemu oświaty według Rozporządzenia Ministra Zdrowia”.
07. listopada 2017 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu odbył się etap szkolny XXII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Do udziału w niej zgłosiło się 13. uczniów, ale ostatecznie stawiło się 10. z nich. Najlepszy wynik uzyskało dwóch uczniów z klasy 3cż: Michał Czapczyk i Jakub Kaczmarek, którzy zakwalifikowali się do etapu okręgowego olimpiady (odbędzie się ona w naszej szkole 12. stycznia 2018 roku).
2017-11-08
W czwartek 26 października na Starym Rynku w Poznaniu Bezglutenowa Mama nagrywała odcinek programu kulinarnego o pieczeniu poznańskich rogali z białym makiem. Młodzież naszej szkoły, a dokładnie klasa 2ak ZSZ brała czynny udział w ramach współpracy szkoły z Panią Martą Krzyżanowską-Sołtysiak - pomagała przygotowywać rogale, a następnie częstowała nini przechodniów, prosząc o wrażenia organoleptyczne. Rogale otrzymały nazwę: Poznańskie bezglutenowe rogale z białym makiem. [ustalona z cechem cukierników, zgoda miasta Poznania]
2017-11-04
2 listopada gościliśmy grube ryby w Gastronomiku! Warsztaty kulinarne wypuściły nas na szerokie wody i morskie głębiny :) Na pokładzie - załoga z 3aż z Anną Dembińską oraz Rafał Soroczyński i Piotr Magrel z firmy Chefs Culinar, a wcześniej uczniowie naszej szkoły :) Bardzo dziękujemy za fantastyczne i dzielenie się wiedzą.
2017-10-29
27 października klasa IV aż wraz z p. prof. Aleksandrą Sacher-Cankudi uczestniczyła w lekcji muzealnej, która dotyczyła sposobu, w jaki należy czytać dzieło malarskie. To już kolejna grupa młodzieży, jaka wybrała się do Muzeum Narodowego w Poznaniu.
2017-10-27
26 października uczestniczyliśmy w I Młodzieżowym Forum "Dobre praktyki kluczem do Twojego sukcesu", które otwiera projekt rozwoju szkolnictwa zawodowego.
Aktualny jadłospis
Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta
ul. Podkomorska 49 60-326 Poznań
tel.: 61 867 40 41 faks: 61 867 23 08
e-mail: zsgpoznan@wp.pl
formularz kontaktowy
Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas