2019-06-10
W ramach Projektu „Kwalifikacje zawodowe kluczem do sukcesu – wspieramy rozwój kształcenia zawodowego w Miejskim Obszarze Funkcjonalnym Poznania”, finansowanego ze środków unijnych, rozpoczynamy nabór i realizację dodatkowych staży/praktyk wakacyjnych dla uczniów naszej Szkoły. Uczniowie zainteresowani zdobyciem nowych doświadczeń i kontaktów, a także podniesieniem swoich kwalifikacji zawodowych (staże/praktyki realizowane będą u najlepszych lokalnych pracodawców), proszone są o zgłoszenie się do wychowawców. Staże/praktyki realizowane są przez Stowarzyszenie Inicjatyw Międzynarodowych we współpracy z Urzędem Miasta Poznania. Wszelkie informacje dostępne są na stronie www.staze-info.pl.
Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego 2019 już za nami. Pierwsze miejsce zajął znany Wam z Hotelu Puro i restauracji Nifty No. 20 Michał Kozłowski. Serdecznie dziękujemy p. Annie Dembińskiej i p. Larysie Skibickiej i Wam, drodzy Uczniowie i Uczennice Gastronomika, za profesjonalną pomoc w przygotowaniu i obsłudze tego wydarzenia. Jesteście wielcy! Brawo!
2019-06-06
Już 7 czerwca odbędzie się Wielkopolski Kucharz Roku - Konkurs im. Rafała Jelewskiego! Gastronomik jest partnerem-przyjacielem tego prestiżowego konkursu
2019-05-30
Tegorocznych Absolwentów Zespołu Szkół Gastronomicznych informujemy, że dyplomy technika żywienia i usług gastronomicznych można będzie odebrać 4 lipca. Osoby, które chciałyby odebrać dyplomy wcześniej zapraszamy do kontaktu z sekretariatem szkoły.
2019-05-29
Finał kampanii "Drugie życie", promującej ideę transplantacji już za nami. Gastronomik brał w niej udział po raz pierwszy, ale na pewno nie po raz ostatni. Serdecznie dziękujemy wszystkim zaangażowanym w tę ważną akcję społeczną!
2019-05-20
„Fakty i mity o mleku” to cykl konferencji organizowanych w całym kraju przez Polską Izbę Mleka. Na spotkaniu w Poznaniu nie zabrakło uczniów Gastronomika :) Serdecznie dziękujemy!
2019-05-03
Konkurs Pogromcy Szparagów w Hotelu Altus rozstrzygnięty! W kategorii przystawka pierwsze miejsce zajęła restauracja IL Padrino Restaurant, drugie NIFTY No. 20, a trzecie Republika Róż. W kategorii danie główne zwyciężył zespół restauracji NIFTY No. 20. Drugie miejsce zajęła Restauracja Grodzka12, a trzecie Republika Róż. Zaszczytny tytuł „Pogromca szparagów” otrzymała ekipa z NIFTY No. 20. Brawo! Dziękujemy naszym uczniom i p. Annie Dembińskiej za pomoc w obsłudze wydarzenia i za reprezentowanie naszej szkoły! Jesteście fantastyczni!
2019-04-29
W piątek 26 kwietnia odbyło się uroczyste zakończenie roku szkolnego dla uczniów klas IV Technikum Gastronomicznego. Drodzy Absolwenci! Dziękujemy Wam za cztery lata nauki w murach naszej szkoły. Trudno zliczyć ile sukcesów odnieśliście w tym czasie. Życzymy Wam powodzenia na egzaminach maturalnych oraz rozwijania pasji kulinarnych w dalszym dorosłym życiu!
Zakończył się III Ogólnopolski Turniej Kucharski, którego tematem przewodnim były „Wariacje na temat warzyw”. Uczestnicy zmagali się w dwóch konkurencjach - teoretycznej,która dotyczyła wiedzy ogólnej i tematycznej na temat warzyw, natomiast drugą było zadanie praktyczne. W obydwu świetnie się spisał Kamil Konieczny z 2ak i zdobył tytuł finalisty. Brawo! Wykorzystując swoją wiedzę i umiejętności kulinarne wykonał potrawę „Melodia Gastronomiczna”, a za swój sukces otrzymał zaświadczenie upoważniające do zwolnienia z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie kucharz. Dziękujemy p. Mateuszowi Pinasowi za przygotowanie i wsparcie Kamila oraz p.Marcinowi Hajnce, szefowi kuchni Hotelu Mercure, za pomoc i zaangażowanie.
2019-04-10
Uczniowie Gastronomika mieli okazję dowiedzieć się wielu ciekawostek związanych z mięsem wołowym, a część z Was wzięła udział w fantastycznych warsztatach kulinarnych, na których powstały rewelacyjne dania z tego właśnie mięsa. Organizatorem warsztatów był Związek Polskie Mięso oraz Akademia Kulinarna Marcina Budynka, a poprowadzili je dla nas: Marcin Budynek, Judyta Szymkowiak, Angelo Colombo i Kamil Babkowski - serdecznie dziękujemy!
Aktualny jadłospis
Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta
ul. Podkomorska 49 60-326 Poznań
tel.: 61 867 40 41 faks: 61 867 23 08
e-mail: zsgpoznan@wp.pl
formularz kontaktowy
Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas