Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym - warsztaty
500x500

 

W Zespole Szkół Gastronomicznych 20 kwietnia 2017 odbyły się warsztaty pt.”Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym w jednostkach systemu oświaty według Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.08.2015 i po nowelizacjach z dnia 26.07.2016 r”. przygotowywane przez  naszą szkołę w współpracy z Wydziałem Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miasta Poznania w ramach projektu POZ-NORD dofinansowanego z Norweskiego Mechanizmu Finansowego oraz Budżetu Państwa.

Warsztatach uczestniczyli pracownicy poznańskich przedszkoli, odpowiedzialni bezpośrednio za planowanie i przygotowywanie posiłków dla tej grupy wiekowej tzn. intendenci i kucharze oraz goście z Norwegii.

Uczestnicy poznali zasady właściwego żywienia dziecka w wieku przedszkolnym, zwracając szczególna uwagę na dobór odpowiednich surowców o wysokiej jakość. Dodatkowo omówiono podstawowe alergeny oraz wskazano surowce zastępcze w planowaniu diet eliminacyjnych tzn. diet bezjajecznych, bezmlecznych, bezglutenowych, z których to uczestnicy warsztatów przygotowywali wartościowe, zdrowe i smaczne potrawy np. takie jak: chleb z kaszy gryczanej z pastą z sardynek i amarantusa ekspandowanego, chleb ziemniaczany z wegetariańskim smalcem z białej fasoli z jabłkiem oraz  z pastą z bobu, chleb fasolowy z pastą z awokado oraz z tofu, oraz z pastą z suszonych śliwek, batony müsli, brownie migdałowo-gryczane, tarte orkiszową z kurkumą i gruszkami, pudding czekoladowy na bazie karobu z tapioki z musem z malin, ciasto jaglane z owocami, zupa pietruszkowo-gruszkowa, kotlety buraczano-jaglane oraz kotleciki z soczewicy i dyni hokkaido.

Gościom z Norwegii oraz pozostałym uczestnikom w przygotowywaniu potraw oraz w tłumaczeniu technik wykonania, pomagali uczniowie naszej szkoły : Dominika Strzelecka kl. 1 ak, Mateusz Karolczak kl. 1 ak, Karolina Robak kl. 1 eż, Natalia Bosacka klasa 1ck, Izabella Kraszkiewicz, kl 2bż, Katarzyna Wilczyńska kl. 2bż, Adrian Buszczak kl. 2bż, Dominik Zandek kl. 2 dż,  Aneta Trzebiatowska kl. 2 dż, Emilian Nęcki kl. 2dż,

którym to Bardzo, Bardzo, Bardzo serdecznie dziękujemy za pomoc!

 

        Justyna Golińska-Krysztofiak

 

 

 

 

 

Pracownia Gastronomiczna

Domowe obiady

Bufet szkolny

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta

ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań

tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08

e-mail: zsgpoznan@wp.pl

formularz kontaktowy

Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas

500x500