Wycieczka na Uniwersytet Przyrodniczy
500x500

 

14 kwietnia 2023 odbyła się wycieczka uczniów z klasy 4Pcż i 3aż ( grupy realizujące materiał z chemii w zakresie rozszerzonym) z profesor Justyną Derdą na Uniwersytet Przyrodniczy. Na początku uczniowie obejrzeli i wysłuchali wykładu i prezentacji na temat możliwości kształcenia na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu. Następnie przystąpili do zajęć laboratoryjnych: wykonali pomiar pH kwasu i zasady za pomocą pehametru, zbadali zmiany barwy naturalnych wskaźników - wywaru z czerwonej kapusty w roztworach o różnym pH - bardzo przydały się tutaj umiejętności kucharskie naszych uczniów:). Młodzież zapoznała się także z elementami analizy ilościowej, wykonała miareczkowanie i na tej podstawie obliczyła stężenie molowego wodorotlenku sodu. Po zmaganiach przy stołach laboratoryjnych udaliśmy się na wycieczkę po Wydziale, gdzie uczniowie dowiedzieli się między innymi jak produkowana jest kawa rozpuszczalna, na czym polega liofilizacja i inne nowoczesne metody produkcji i utrwalania żywności. Był to bardzo miły i pouczający piątek:).

Pracownia Gastronomiczna

Domowe obiady

Bufet szkolny

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta

ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań

tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08

e-mail: zsgpoznan@wp.pl

formularz kontaktowy

Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas

500x500