Prezydencja w Radzie UE sprawowana jest w systemie rotacyjnym kolejno przez wszystkie państwa członkowskie po 6 miesięcy każde, zaczynając od stycznia i od lipca danego roku. Przedstawiciele państwa sprawującego prezydencję w Radzie UE, zarówno na szczeblu ministerialnym jak i eksperckim, są odpowiedzialni za ustalanie porządku obrad posiedzeń oraz prowadzenie negocjacji w gronie państw członkowskich. Od 1 lipca do 31 grudnia 2022 r. prezydencję w Radzie UE sprawują Czechy, z tej okazji uczniowie klasy 3Pdż, przygotowani potrawy kuchni czeskiej.
Kuchnia czeska ukształtowała się pod wpływem kontynentalnego, chłodnego klimatu oraz pod sporym wpływem kuchni austriackiej. Jest to kuchnia sycąca, dość tłusta i pożywna. Potrawy przygotowuje się głównie z mięsa, mąki i ziemniaków. Warzyw jada się mało, głównie w postaci kapusty zasmażanej na obiad lub jako składnik zup. Klasyczne, narodowe danie Czech stanowią knedliki, czyli rodzaj wilgotnej, mączno-ziemniaczanej bułki ugotowanej i pokrojonej w plastry. Knedliki podaje się na obiad wraz z gulaszem i sosem. Czechy słyną z piwa i całej kultury picia piwa, do którego podaje się przekąski w postaci serów i kiełbasek.
Przepis na knedle z gulaszem krok po kroku
Składniki:
Sposób wykonania:
1. W garnku podsmaż oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
2. Mięso pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Smaż 4 minuty.
3. Marchewki obierz i pokrój w plasterki, dodaje je do pozostałych składników.
4. Całość zalej bulionem i wsyp przyprawy. Duś 60 minut.
5. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.
6. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj mąkę i jajko.
7. Wszystko dokładnie wymieszaj.
8. Z ciasta formuj małe kulki.
9. W dużym garnku zagotuj 3 litry wody i wkładaj knedle małymi partiami.
10. Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.
11. Do gulaszu wlej śmietankę i zagotuj.
Kluski podawaj z ciepłym sosem.
Sposób wykonania:
Smacznego !!!
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta
ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań
tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08
e-mail: zsgpoznan@wp.pl
Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas