Kuchnia czeska w Gastronomiku
500x500

 

Prezydencja w Radzie UE sprawowana jest w systemie rotacyjnym kolejno przez wszystkie państwa członkowskie po 6 miesięcy każde, zaczynając od stycznia i od lipca danego roku. Przedstawiciele państwa sprawującego prezydencję w Radzie UE, zarówno na szczeblu ministerialnym jak i eksperckim, są odpowiedzialni za ustalanie porządku obrad posiedzeń oraz prowadzenie negocjacji w gronie państw członkowskich. Od 1 lipca do 31 grudnia 2022 r. prezydencję w Radzie UE sprawują Czechy, z tej okazji uczniowie klasy 3Pdż, przygotowani potrawy kuchni czeskiej.

Kuchnia czeska ukształtowała się pod wpływem kontynentalnego, chłodnego klimatu oraz pod sporym wpływem kuchni austriackiej. Jest to kuchnia sycąca, dość tłusta i pożywna. Potrawy przygotowuje się głównie z mięsa, mąki i ziemniaków. Warzyw jada się mało, głównie w postaci kapusty zasmażanej na obiad lub jako składnik zup. Klasyczne, narodowe danie Czech stanowią knedliki, czyli rodzaj wilgotnej, mączno-ziemniaczanej bułki ugotowanej i pokrojonej w plastry. Knedliki podaje się na obiad wraz z gulaszem i sosem. Czechy słyną z piwa i całej kultury picia piwa, do którego podaje się przekąski w postaci serów i kiełbasek.

Przepis na knedle z gulaszem krok po kroku

Składniki:

  • Ziemniaki późne 500 g
  • Jajko 2 szt.
  • Mąka pszenna typ 500 150 g
  • Łopatka wieprzowa 450 g
  • Oliwa z oliwek 45 ml
  • Marchewka 90 g
  • Cebula 200 g
  • Bulion warzywny 500 ml
  • Śmietanka kremowa 30% 125 g
  • sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, tymianek, papryka ostra

Sposób wykonania:

1. W garnku podsmaż oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.

2. Mięso pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Smaż 4 minuty.

3. Marchewki obierz i pokrój w plasterki, dodaje je do pozostałych składników.

4. Całość zalej bulionem i wsyp przyprawy. Duś 60 minut.

5. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.

6. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj mąkę i jajko.

7. Wszystko dokładnie wymieszaj.

8. Z ciasta formuj małe kulki.

9. W dużym garnku zagotuj 3 litry wody i wkładaj knedle małymi partiami.

10. Gotuj 4 minuty od wypłynięcia.

11. Do gulaszu wlej śmietankę i zagotuj.

Kluski podawaj z ciepłym sosem.

Kapusta biała zasmażana

Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki oleju do zasmażki
  • 1/2 szklanki wody
  • ocet
  • cukier
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  • Obraną z zewnętrznych liści, pozbawioną grubych żył kapustę szatkujemy, oprószmy solą i odstawiamy na 10 minut.
  • Po tym czasie kapustę zalewamy wrzątkiem. Sparzoną kapustę odsączamy na sicie.
  • Na oleju zasmażamy posiekana cebulę, gdy się zeszkli dodajemy odsączona kapustę, pokrojone w cząstki jabłka (obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych), podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości ( kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana).
  • Do ugotowanej kapusty dodajemy kminek i dusimy przez około 5 minut.
  • Na oleju zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, dodajemy zasmażkę do kapusty razem z octem, cukrem, pieprze, solą i jeszcze raz zagotowujemy.
  • Kapustę podajemy na gorąco.

Smacznego !!!

 

Pracownia Gastronomiczna

Domowe obiady

Bufet szkolny

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta

ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań

tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08

e-mail: zsgpoznan@wp.pl

formularz kontaktowy

Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas

500x500