SZEFOWIE KUCHNI W GASTRONOMIKU
500x500

 

W naszej szkole został uruchomiony projekt kulinarny „PRAKTYKA CZYNI MISTRZA”. Projekt ten oparty jest na współpracy z kucharzami, którzy będą prowadzili w szkole pozalekcyjne warsztaty kulinarne dla młodzieży. Współpracę z nami podjęli pasjonaci smaku, nastawieni na szukanie nowych trendów w gastronomii: Patryk Dziamski – szef kuchni, doradca kulinarny „Culinary Studio” oraz  Michał Kuter – właściciel i szef kuchni renomowanej restauracji „A nóż widelec”. I to właśnie Oni poprowadzili pierwsze warsztaty dnia 11 lutego b.r. Patryk Dziamski i Michał Kuter są współautorami książki pt. „Lekcje smaków”, w której wraz z innymi 12 kucharzami i cukiernikami dzielą się z młodzieżą szkół gastronomicznych swoimi przepisami i wskazówkami. Z tej książki korzystaliśmy w trakcie pierwszych warsztatów.

Udział w warsztatach wzięło 16 uczniów z różnych klas. Szefowie kuchni rozdzielili zadania wśród młodzieży, przeprowadzili instruktaż oraz pokaz przygotowania 1 porcji każdej z potraw. Każdy z uczniów pod bacznym okiem prowadzących przygotowywał samodzielnie dwie potrawy: Risotto z młodym bobem i kalafiorem oraz Królik z kaszą bulgur w towarzystwie warzyw, grzybów i kasztanów, które sam wykończył na talerzu i na koniec ocenił organoleptycznie. Mimo, iż warsztaty zakończyły się dość późno, młodzież była zmęczona, ale bardzo zadowolona. Panowie poprowadzili zajęcia w bardzo przyjemnej atmosferze, podzielili się z uczniami wieloma kulinarnymi ciekawostkami i całkowicie dali im możliwość wykazania się swoimi umiejętnościami. Myślę, iż zarówno Pan Patryk Dziamski, jak i Pan Michał Kuter w rewelacyjny sposób odnaleźli się w nowej dla siebie roli. Zapewne dla niejednego z podopiecznych są lub staną się niebawem autorytetami w swej profesji. 

W imieniu swoim oraz uczniów dziękuję Panom za poświęcony czas i przygotowanie tak ciekawych oraz rozwijających zajęć.

Następne warsztaty planowane są na miesiąc kwiecień. Czekamy z niecierpliwością :)

 

kierownik szkolenia praktycznego

mgr inż. Anna Dembińska

Pracownia Gastronomiczna

Domowe obiady

Zapraszamy codziennie (oprócz sobót) w godzinach od 13:00 do 15:00 na smaczne i tanie obiady domowe.

Jadłospis

Aktualny tygodniowy jadłospis zobacz

Bufet szkolny

Zapraszamy codziennie od 8:00 do 16:00 na smaczne kanapki oraz wyroby cukiernicze z własnej pracowni.

src=http://gastronomikpoznan.pl/fotki/files/files/nobor_2017.jpg

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych

ul. Podkomorska 49

60-326 Poznań

tel.: 61 867 40 41

faks: 61 867 23 08

e-mail: zsgpoznan@wp.pl

formularz kontaktowy

500x500