Konferencja w ZSG „Choroba trzewna: jak diagnozować, jak leczyć? Współpraca lekarz – dietetyk-psycholog”
500x500

 

W konferencji organizowanej w sobotę, 20 października, przez Bezglutenową Mamę i Zespół Szkół Gastronomicznych w Poznaniu wzięło udział ponad 100 rodzin z Wielkopolski, ale również z Warszawy, Koszalina, Bydgoszczy czy Szklarskiej Poręby.

To jedyna taka konferencja dla pacjentów na diecie bezglutenowej w Polsce - połączona z zajęciami dla dzieci. Dzięki konferencyjnemu przedszkolu rodzice mogli wziąć aktywny udział w wykładach i konsultacjach ze specjalistami. Dzieci z kolei miały możliwość integracji i smakowania wszystkiego, na co miały ochotę. To było również ich święto.

Uczestnicy skorzystali z wykładów o celiakii i diecie bezglutenowej, wygłoszonych przez profesorów kliniki gastroenterologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Mieli również zapewniony ciepły posiłek (hot-dogi bezglutenowe i żurek bezglutenowy), mogli porozmawiać z producentami żywności bezglutenowej i poznać ich nowe produkty. Dzieci uczestniczyły w zajęciach konferencyjnego przedszkola, co było ważną formą terapii  - gdyż dzieci na diecie bezglutenowej są często dyskryminowane w swoim środowisku rówieśniczym i czują się wyalienowane.
Konferencja wejdzie na stałe do kalendarza imprez Bezglutenowej Mamy i ZSG w Poznaniu.

W tym miejscu kieruję szczególne podziękowania dla wolontariuszy z naszej szkoły, którzy pomagali przy organizacji tej konferencji. Jesteście najlepsi !!! Dziękujemy Wam…

Młodzież:

  • Dominika Olszewska klasa kl. 2 cż;
  • Patrycja Wawrzyniak kl. 2cż;
  • Patrycja Polarczyk kl. 2cż;
  • Jakub Pydziński, kl. 2cż;
  • Karol Sztuba kl. 2cż;
  • Krzesimir Borsuk  z klas kl. 2 cż;
  • Dominik Zandek  kl. 4bż;
  • Izabela Kraszkiewicz, kl. 4b;
  • Katarzyna Wilczyńska  kl. 4 bż;
  • Justyna Borda kl. 3ak;
  • Daniel Eliasz kl 3ak;
  • Wiktoria Baranowska kl 3ak;
  • Marcin Kurzyński kl 3ak;
  • Dominika Strzelczyk kl. 3ak;
  • Mateusz Karolczak kl.3ak;
  • Noris Markiewicz z kl. 3ak;
  • Sebastian Sierka kl. 4 aż;
  • Julia Pacyna kl. 3 eż;
  • Zuzanna Tonder kl. 3aż;
  • Karolina Pacuła kl. 3aż;
  • Weronika Strzelczyk kl. 3aż;

oraz Nauczyciele:

  • Magdalenie Mańkowska;
  • Joanna Mydlarz-Kramer;
  • Agnieszka Tomaszewska;
  • Beata Przyborowska; 
  • Przemysław Nowak.
Pracownia Gastronomiczna

Domowe obiady

Bufet szkolny

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta

ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań

tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08

e-mail: zsgpoznan@wp.pl

formularz kontaktowy

Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas

500x500