Konferencja „Choroba trzewna - jak diagnozować, jak leczyć? Współpraca: lekarz - dietetyk – psycholog”
500x500

 

                  PLAN KONFERENCJI DLA PACJENTÓW

CZAS I MIEJSCE

Sobota, 20 października 2018 r., Zespół Szkół Gastronomicznych, ul. Podkomorska 49 Poznań

 

ORGANIZATORZY:

  • Stowarzyszenie Przyjaciół Bezglutenowej Mamy
  • Zespół Szkół Gastronomicznych w Poznaniu

 

PATRONAT NAUKOWY

  • Klinika i Katedra Gastroenterologii,  Dietetyki i Chorób Wewnętrznych,  Szpital Kliniczny im. Heliodora Święcickiego Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu - kierownik  kliniki prof. dr hab. n. med. Agnieszka Dobrowolska - Oddział Poznański Polskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego

 

MODERATOR

  • Dr Ewa Karmolińska-Jagodzik

 

KOMITET ORGANIZACYJNY

  • Prof. dr hab. n. med. Agnieszka Dobrowolska, kierownik Kliniki i Katedry Gastroenterologii,  Dietetyki i Chorób Wewnętrznych,  Szpital Kliniczny im. Heliodora Święcickiego Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Dr n. med. Iwona Kaźmierczak-Krela – wojewódzki konsultant gastroenterologii w Poznaniu, Klinika i Katedra Gastroenterologii,  Dietetyki i Chorób Wewnętrznych,  Szpital Kliniczny im. Heliodora Święcickiego Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Mgr Martyna Marciniak, asystent Kliniki i Katedry Gastroenterologii,  Dietetyki i Chorób Wewnętrznych,  Szpital Kliniczny im. Heliodora Święcickiego Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Mgr Marta Krzyżanowska-Sołtysiak, przewodnicząca Stowarzyszenia Przyjaciół Bezglutenowej Mamy
  • Mgr Alina Wąsińska, Stowarzyszenie Przyjaciół Bezglutenowej Mamy
  • Mgr inż. Roman Bartkowiak, Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu
  • Dr inż. Justyna Golińska-Krysztofiak, Zespół Szkół Gastronomicznych w Poznaniu
  • Dr Ewa Karmolińska-Jagodzik, Wydział Studiów Edukacyjnych Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Studenckie Koło Naukowe Gastroenterologii i Dietetyki - Katedra i Klinika Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu

 

PROGRAM

8.30 – 9.15 – rejestracja uczestników

9.20 – 9.30 – oficjalne rozpoczęcie konferencji

9.30 – 10.30 – wykłady

10.30 – 11.00 – dyskusja i pytania

11.00 – 11.20 – przerwa kawowa

11.20 – 12.00 – wykłady

12.00 – 12.30 – dyskusja i pytania

12.30 – 13.00 – wykłady

Konsultacje, badania, ankiety psychologiczne

 

PROGRAM DLA DZIECI

9.30 – 13.00 konferencyjne przedszkole

11.00 – 13.00 zajęcia z bohaterami bajki „Po okruszku boli w brzuszku, czyli bezglutenowa Zosia w przedszkolu”

 

WYKŁADY

  1. AKTUALNE ZASADY DIAGNOSTYKI CHOROBY TRZEWNEJ - prof. dr hab. n. med. Agnieszka Dobrowolska (20 min)
  2. Nadwrażliwość na gluten? dr n. med. Alina Kanikowska,(15 min)
  3. Osteoporoza u pacjenta z chorobą trzewną, jak diagnozować, jak leczyć?
    Dr n. med. Iwona Krela-Kaźmierczak (10 min)
  4. Czy warto suplementować witaminy? dr Aleksandra Szymaczak-Tomczak (10 min)
  5. Choroba Dühringa – prezentacja przypadku  dr n. med. Iwona Krela-Kaźmierczak (10 min)

 

I PRZERWA

  1. Współpraca dietetyka z lekarzem w postępowaniu dietetycznym u pacjenta z chorobą trzewną mgr Martyna Marciniak (20 min)
  2. Współpraca psychologa z lekarzem u pacjenta z chorobą trzewną – wprowadzenie do ankietowych badań psychologicznych  mgr Kinga Kot (20 min)

 

II PRZERWA

  1. Probiotyki w diecie bezglutenowej – mgr Karolina Wajnor, San Probi (7 minut)
  2. Diagnostyka celiakii – mgr Wojciech Wróblewski, EUROIMMUN DNA (7 minut)
  3.  Mikroflora jelitowa – klucz do zdrowego dziecka – dr Patrycja Szachta, Ferring Pharmaceuticals Poland (7 minut)

 

DODATKOWO

  • Studenci SKN Katedry i Kliniki Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Studenci Wydziału Lekarskiego – pomiary RR, pulsoksymetria, porady, badania ankietowe
  • Studenci Wydziału Dietetyki – badania ankietowe, porady żywieniowe
  • Badania ankietowe psychologiczne mgr Kinga Kot

 

PARTNERZY KONFERENCJI

  • Dr Schaer Włochy
  • Balviten
  • Incola
  • Friendly Food
  • Celiko
  • Oberża pod Dzwonkiem
  • San Probi
  • Euroimmun DNA
  • Ferring Pharmaceuticals Poland
  • Poznańska Palarnia Kawy Astra
  • Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu

PATRONAT MEDIALNY

  • Radio Poznań
  • TVP3 Poznań

 

PATRONAT PREZYDENTA MIASTA POZNANIA

Pracownia Gastronomiczna

Domowe obiady

Bufet szkolny

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta

ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań

tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08

e-mail: zsgpoznan@wp.pl

formularz kontaktowy

Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas

500x500