Targi Polagra Food
500x500

 

Uczniowie klasy I DŻ pod opieką p. Mateusza Pinasa i p. Krzysztofa Świerczyńskiego brali udział
w tegorocznej edycji targów Polagra Food „Ogólnopolskie Forum Rzeźnictwa - Wędliniarstwa – Kuchmistrzostwa”. Forum ma na celu wskazywanie najnowszych trendów i kierunków rozwoju pojawiających się w branży gastronomicznej. W tym roku w jego ramach odbyły się warsztaty kulinarne, których tematyką przewodnią było „mięso wieprzowe”. Poprowadzili je zawodowi kucharze m.in.: Krzysztof Kucharski (Restauracja „3 Kolory”, ABC Kuchni), Andrzej Gołąbek (Restauracja „Republika Róż”), Wojciech Wojtkowiak (Restauracja „Salon z Ogrodem”), Marcin Deckert (Hotel Wielspin), Jakub Grajkowski (Hotel Wielspin) oraz Mateusz Biernat (uczestnik MasterChef Junior). Czynny udział w warsztatach brała klasa I DŻ, która zdobyła cenne wskazówki i miała możliwość pomagania oraz doskonalenia swojego warsztatu pracy pod okiem zawodowych kuchmistrzów. Podczas Forum, w eksperckim gronie, zostały przedstawione zalety, wynikające ze spożywania mięsa wieprzowego, przez prof. Dariusza Lisiaka (Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego) oraz dr inż. Bożenę Grześ (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu). Zarówno uczniowie, jak i nauczyciele zdobyli cenną wiedzę i nowe doświadczenia.

Pracownia Gastronomiczna

Domowe obiady

Bufet szkolny

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta

ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań

tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08

e-mail: zsgpoznan@wp.pl

formularz kontaktowy

Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas

500x500