DLA ABSOLWENTÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH:
Technikum Gastronomiczne – 5-cio letni cykl kształcenia
- Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych
Aby uzyskać tytuł zawodowy „Technik żywienia i usług gastronomicznych” uczeń musi:
1. Ukończyć szkołę
2. Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w zawodzie HGT.02 „Przygotowanie i wydawanie dań”
3. Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w zawodzie HGT.12 „Organizacja żywienia i usług gastronomicznych”
Dodatkowe specjalizacje do wyboru:
- dietetyka
- baristyka
- barmaństwo z miksologią
Proponowane specjalizacje wpisują się w oczekiwania współczesnego rynku gastronomicznego, oczekiwania konsumentów oraz pracodawców.
W bieżącym roku szkolnym wszystkie pracownie technologiczne oraz warsztaty szkolne zostały wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt specjalistyczny o łącznej wartości 960 000 zł (zajrzyj do Galerii zdjęć), co gwarantuje realizację zajęć na współcześnie wymaganych na całym świecie urządzeniach, w komfortowych warunkach – pracownie posiadają klimatyzację.
Perspektywy zawodowe:
Absolwenci Technikum Gastronomicznego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podjąć pracę we wszystkich typach usług hotelarsko-gastronomicznych: w hotelach, pensjonatach, restauracjach, ośrodkach wczasowych, na promach itp. Mogą prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę na wybranych kierunkach studiów np. dietetyka.
W trakcie nauki zostaniesz przygotowany do:
- sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego serwowania,
- urządzania zakładów gastronomicznych, gospodarstw domowych,
- prawidłowej obsługi konsumenta,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej, opracowania biznesplanu,
- gospodarczej, fachowej i kompleksowej obsługi zleceniodawcy,
- organizowania przyjęć okolicznościowych np. balów, wesel, bankietów,
- organizowania żywienia zbiorowego, bufetów, stołówek, barów, kafeterii,
- projektowania i aranżowania wnętrza sal konsumpcyjnych.
Program nauki obejmuje:
- przedmioty ogólnokształcące (w tym: plastyka),
- przedmioty zawodowe o charakterze teoretycznym i praktycznym,
- dwa języki obce. Do wyboru: język angielski, język niemiecki, język francuski – jeden z nich należy wybrać na poziomie rozszerzonym (realizacja przedmiotu na poziomie rozszerzonym od klasy pierwszej), drugi na poziomie podstawowym,
- jeden przedmiot realizowany na poziomie rozszerzonym do wyboru – geografia, biologia lub chemia (realizacja przedmiotu na poziomie rozszerzonym od klasy pierwszej),
- praktyki zawodowe realizowane w renomowanych zakładach gastronomicznych,
- zajęcia praktyczne.
Chcesz się dowiedzieć więcej o tym zawodzie? Zajrzyj na strony:
Technik żywienia (mapakarier.org)
Film prezentujący zawód technik żywienia i usług gastronomicznych – YouTube