W wyniku posiedzenia Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w dniu 25 stycznia 2020 r. podjęto decyzję o zakwalifikowaniu do trzeciego etapu (centralnego) XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności 60 uczniów, którzy uzyskali co najmniej 65 punktów w etapie okręgowym. W naszym Okręgu tylko 2 osoby spełniały ten warunek: I miejsce - Agata Wieczorkiewicz – uczennica z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie (78 punktów) oraz II miejsce - Karolina Robak – uczennica Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu (69 punktów).
Pierwsze miejsce zajęła uczennica, która już w tamtym roku została finalistką olimpiady, a Karolina Robak startowała w olimpiadzie po raz pierwszy. Nasza uczennica wypadła najlepiej ze wszystkich poznańskich szkół startujących w olimpiadzie, nawet z renomowanych liceów.
W etapie okręgowym, który odbywał się jednocześnie w 11 okręgach uczestniczyło 538 uczniów. Na 60 osób zakwalifikowanych do etapu centralnego z całej Polski jest tylko 17 uczniów technikum, Karolina Robak jest więc wśród 17 najlepszych osób ze szkół zawodowych. Brawo! Gratulujemy! Jest to sukces nie tylko uczennicy, ale również naszej szkoły.
Etap centralny odbędzie się w dniach 19 - 21 marca 2020 roku w Szczecinie. Życzymy powodzenia Karolinie Robak!
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta
ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań
tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08
e-mail: zsgpoznan@wp.pl
Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas