31 sierpnia 2019 roku wystartowała kolejna edycja konkursu dla kreatywnych uczniów, którzy swoją przyszłość wiążą z zawodem kucharza. Uczestnicy Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej w tym roku muszą zmierzyć się z przygotowaniem wegetariańskiego dania.
XV edycja Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej rozpoczęła się 31 sierpnia 2019 roku. Konkurs organizowany przez UFS ma na celu wyłonienie, spośród zgłoszonych do niego uczestników, najbardziej kreatywnego ucznia, wiążącego swoją przyszłość z pozostaniem szefem kuchni.
W tegorocznej edycji konkursu pretendenci do zawodu kucharza będą musieli przygotować wegetariańskie danie główne z bakłażana i dowolnej kaszy.
Konkurs składa się z trzech etapów:
- I etap - eliminacje wstępne - polega na przygotowaniu przez uczestników receptur oraz nadesłanie ich wraz ze zdjęciem potrawy na adres elzbieta.gizinska@unilever.com do 1 października 2019 roku
- II etap - półfinał, który zostanie rozegrany 23 października 2019 roku
- III etap - finał, który odbędzie się 20 listopada 2019 roku
Zarówno półfinał jaki i finał odbędą się w Akademii Chefmanship w Poznaniu.
Produkty do przygotowania potraw półfinałowych i finałowych uczestnik zobowiązany jest zabezpieczyć (zakupić i dostarczyć) we własnym zakresie. Organizator pokrywa każdorazowo koszty zakupu produktów do kwoty 250 zł brutto na podstawie faktury wystawionej na niego.
Co jest nagrodą w konkursie? Jego laureat wyjedzie na staż do restauracji uhonorowanej gwiazdką Michelin oraz otrzyma nominację do finału konkursu nominowanego do Kulinarnego Pucharu Polski.
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta
ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań
tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08
e-mail: zsgpoznan@wp.pl
Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas