DLA ABSOLWENTÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH:
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 3 kształci w zawodzie „Kucharz”.
Aby uzyskać tytuł zawodowy „Kucharz” uczeń musi:
1. Ukończyć szkołę
2. Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w zawodzie HGT.02 „Przygotowanie i wydawanie dań”
Uzupełnieniem palety zdobywanych przez uczniów umiejętności jest możliwość specjalizacji. Uczniowie mają do wyboru następujące specjalizacje:
- baristyka
- barmaństwo z miksologią
Proponowane specjalizacje wpisują się w oczekiwania współczesnego rynku gastronomicznego, oczekiwania konsumentów oraz pracodawców.
W bieżącym roku szkolnym wszystkie pracownie technologiczne oraz warsztaty szkolne zostały wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt specjalistyczny o łącznej wartości 960 000 zł (zajrzyj do Galerii zdjęć), co gwarantuje realizację zajęć na współcześnie wymaganych na całym świecie urządzeniach, w komfortowych warunkach – pracownie posiadają klimatyzację.
W trakcje nauki zostaniesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- sporządzania potraw i napojów w żywieniu codziennym oraz na przyjęcia okolicznościowe,
- przechowywania żywności z uwzględnieniem rozróżnienia systemów zapewnienia jej bezpieczeństwa zdrowotnego,
- wykonywania czynności związanych z estetyczną i atrakcyjną ekspozycją potraw i napojów.
Organizacja nauki
Nauka trwa 3 lata.
Program nauki obejmuje:
- przedmioty ogólnokształcące,
- przedmioty zawodowe o charakterze, praktycznym i teoretycznym,
- język obcy: angielski,
- zajęcia praktyczne,
- praktykę zawodową, która odbywa się u pracodawców lub w warsztatach gastronomicznych w szkole
Perspektywy zawodowe:
Absolwenci Branżowej Szkoły I stopnia Nr 3 w zawodzie „Kucharz” mogą podjąć pracę we wszystkich typach usług gastronomicznych: w hotelach, pensjonatach, restauracjach, ośrodkach wczasowych, na promach itp. Mogą też prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.
Chcesz się dowiedzieć więcej o zawodzie?
Kucharz (mapakarier.org)