Kucharz

DLA ABSOLWENTÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH:

Branżowa Szkoła I stopnia Nr 3 kształci w zawodzie „Kucharz”.

Aby uzyskać tytuł zawodowy „Kucharz” uczeń musi:

1. Ukończyć szkołę

2. Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w zawodzie HGT.02 „Przygotowanie i wydawanie dań”

Uzupełnieniem palety zdobywanych przez uczniów umiejętności jest możliwość specjalizacji. Uczniowie mają do wyboru następujące specjalizacje:

  • baristyka
  • barmaństwo z miksologią

Proponowane specjalizacje wpisują się w oczekiwania współczesnego rynku gastronomicznego, oczekiwania konsumentów oraz pracodawców.

W bieżącym roku szkolnym wszystkie pracownie technologiczne oraz warsztaty szkolne zostały wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt specjalistyczny o łącznej wartości 960 000 zł (zajrzyj do Galerii zdjęć), co gwarantuje realizację zajęć na współcześnie wymaganych na całym świecie urządzeniach, w komfortowych warunkach – pracownie posiadają klimatyzację.

W trakcje nauki zostaniesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • sporządzania potraw i napojów w żywieniu codziennym oraz na przyjęcia okolicznościowe,
  • przechowywania żywności z uwzględnieniem rozróżnienia systemów zapewnienia jej bezpieczeństwa zdrowotnego,
  • wykonywania czynności związanych z estetyczną i atrakcyjną ekspozycją potraw i napojów.

Organizacja nauki

Nauka trwa 3 lata.
Program nauki obejmuje:

  • przedmioty ogólnokształcące,
  • przedmioty zawodowe o charakterze, praktycznym i teoretycznym,
  • język obcy: angielski,
  • zajęcia praktyczne,
  • praktykę zawodową, która odbywa się u pracodawców lub w warsztatach gastronomicznych w szkole

Perspektywy zawodowe:

Absolwenci Branżowej Szkoły I stopnia Nr 3 w zawodzie „Kucharz” mogą podjąć pracę we wszystkich typach usług gastronomicznych: w hotelach, pensjonatach, restauracjach, ośrodkach wczasowych, na promach itp. Mogą też prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.

Chcesz się dowiedzieć więcej o zawodzie?
 
Kucharz (mapakarier.org)