Terminy postępowania rekrutacyjnego zobacz załącznik nr 1
Nabór elektroniczny w systemie „Nabór” https://nabor.pcss.pl/poznan/szkolaponadpodstawowa/
Dokumenty do pobrania:
- Prośba o przyjęcie do Branżowej Szkoły I stopnia Nr 3 w zawodzie „Kucharz” na rok szkolny 2024/2025 format pdf
- Prośba o przyjęcie do Technikum Gastronomicznego w zawodzie „Technik żywienia i usług gastronomicznych” na rok szkolny 2024/2025 format pdf
- Oświadczenie o samotnym wychowywaniu dziecka,
- Deklaracja Religia, Etyka, WDŻ
Uwaga:zdjęcie legitymacyjne należy dostarczyć na nośniku płyta CD z opisem
Imię i nazwisko, typ szkoły
Format: jpg
Wymiary: 35 x 45 mm (3,5 x 4,5 cm)
Minimum 236 – 295 pikseli
Rozdzielczość 300 dpi
Wydawanie kandydatom skierowań na badania lekarskie:
- Osobisty odbiór skierowania przez kandydata w sekretariacie szkoły.
Technikum Gastronomiczne
Aby uzyskać tytuł zawodowy „Technik żywienia i usług gastronomicznych” uczeń musi:
1. Ukończyć szkołę
2. Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w zawodzie HGT.02 „Przygotowanie i wydawanie dań”
3. Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w zawodzie HGT.12 „Organizacja żywienia i usług gastronomicznych”
Dodatkowe specjalizacje do wyboru:
- dietetyka
- baristyka
- barmaństwo z miksologią
Proponowane specjalizacje wpisują się w oczekiwania współczesnego rynku gastronomicznego, oczekiwania konsumentów oraz pracodawców.
W 2021 roku wszystkie pracownie technologiczne oraz warsztaty szkolne zostały wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt specjalistyczny o łącznej wartości 960 000 zł (zajrzyj do Galerii zdjęć), co gwarantuje realizację zajęć na współcześnie wymaganych na całym świecie urządzeniach, w komfortowych warunkach – pracownie posiadają klimatyzację.
Perspektywy zawodowe:
Absolwenci Technikum Gastronomicznego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podjąć pracę we wszystkich typach usług hotelarsko-gastronomicznych: w hotelach, pensjonatach, restauracjach, ośrodkach wczasowych, na promach itp. Mogą prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę na wybranych kierunkach studiów np. dietetyka.
W trakcie nauki zostaniesz przygotowany do:
- sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego serwowania,
- urządzania zakładów gastronomicznych, gospodarstw domowych,
- prawidłowej obsługi konsumenta,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej, opracowania biznesplanu,
- gospodarczej, fachowej i kompleksowej obsługi zleceniodawcy,
- organizowania przyjęć okolicznościowych np. balów, wesel, bankietów,
- organizowania żywienia zbiorowego, bufetów, stołówek, barów, kafeterii,
- projektowania i aranżowania wnętrza sal konsumpcyjnych.
Program nauki obejmuje:
- przedmioty ogólnokształcące (w tym: plastyka),
- przedmioty zawodowe o charakterze teoretycznym i praktycznym,
- dwa języki obce. Do wyboru: język angielski, język niemiecki, język francuski – jeden z nich należy wybrać na poziomie rozszerzonym (realizacja przedmiotu na poziomie rozszerzonym od klasy pierwszej), drugi na poziomie podstawowym,
- jeden przedmiot realizowany na poziomie rozszerzonym do wyboru – geografia, biologia (realizacja przedmiotu na poziomie rozszerzonym od klasy pierwszej),
- praktyki zawodowe realizowane w renomowanych zakładach gastronomicznych,
- zajęcia praktyczne.
Chcesz się dowiedzieć więcej o tym zawodzie? Zajrzyj na strony:
Technik żywienia (mapakarier.org)
Technik żywienia i usług gastronomicznych – YouTube
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 3 kształci w zawodzie „Kucharz”.
Aby uzyskać tytuł zawodowy „Kucharz” uczeń musi:
1. Ukończyć szkołę
2. Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w zawodzie HGT.02 „Przygotowanie i wydawanie dań”
Uzupełnieniem palety zdobywanych przez uczniów umiejętności jest możliwość specjalizacji. Uczniowie mają do wyboru następujące specjalizacje:
- baristyka
- barmaństwo z miksologią
Proponowane specjalizacje wpisują się w oczekiwania współczesnego rynku gastronomicznego, oczekiwania konsumentów oraz pracodawców.
W bieżącym roku szkolnym wszystkie pracownie technologiczne oraz warsztaty szkolne zostały wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt specjalistyczny o łącznej wartości 960 000 zł (zajrzyj do Galerii zdjęć), co gwarantuje realizację zajęć na współcześnie wymaganych na całym świecie urządzeniach, w komfortowych warunkach – pracownie posiadają klimatyzację.
W trakcje nauki zostaniesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- sporządzania potraw i napojów w żywieniu codziennym oraz na przyjęcia okolicznościowe,
- przechowywania żywności z uwzględnieniem rozróżnienia systemów zapewnienia jej bezpieczeństwa zdrowotnego,
- wykonywania czynności związanych z estetyczną i atrakcyjną ekspozycją potraw i napojów.
Organizacja nauki
Nauka trwa 3 lata.
Program nauki obejmuje:
- przedmioty ogólnokształcące,
- przedmioty zawodowe o charakterze, praktycznym i teoretycznym,
- język obcy: angielski,
- zajęcia praktyczne,
- praktykę zawodową, która odbywa się u pracodawców lub w warsztatach gastronomicznych w szkole
Perspektywy zawodowe:
Absolwenci Branżowej Szkoły I stopnia Nr 3 w zawodzie „Kucharz” mogą podjąć pracę we wszystkich typach usług gastronomicznych: w hotelach, pensjonatach, restauracjach, ośrodkach wczasowych, na promach itp. Mogą też prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.
Chcesz się dowiedzieć więcej o zawodzie?
Kucharz (mapakarier.org)
Kucharz – YouTube
Kucharz – YouTube