Nabór

Terminy postępowania rekrutacyjnego zobacz załącznik nr 1

Nabór elektroniczny w systemie „Nabór” https://nabor.pcss.pl/poznan/szkolaponadpodstawowa/

Dokumenty do pobrania:

Uwaga:zdjęcie legitymacyjne należy dostarczyć na nośniku płyta CD z opisem
Imię i nazwisko, typ szkoły
Format: jpg
Wymiary: 35 x 45 mm (3,5 x 4,5 cm)
Minimum 236 – 295 pikseli
Rozdzielczość 300 dpi

Wydawanie kandydatom skierowań na badania lekarskie:

  • Osobisty odbiór skierowania przez kandydata w sekretariacie szkoły.

Technikum Gastronomiczne

Aby uzyskać tytuł zawodowy „Technik żywienia i usług gastronomicznych” uczeń musi:

1. Ukończyć szkołę

2. Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w zawodzie HGT.02 „Przygotowanie i wydawanie dań”

3. Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w zawodzie HGT.12 „Organizacja żywienia i usług gastronomicznych”

Dodatkowe specjalizacje do wyboru:

  • dietetyka
  • baristyka
  • barmaństwo z miksologią

Proponowane specjalizacje wpisują się w oczekiwania współczesnego rynku gastronomicznego, oczekiwania konsumentów oraz pracodawców.

W 2021 roku wszystkie pracownie technologiczne oraz warsztaty szkolne zostały wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt specjalistyczny o łącznej wartości 960 000 zł (zajrzyj do Galerii zdjęć), co gwarantuje realizację zajęć na współcześnie wymaganych na całym świecie urządzeniach, w komfortowych warunkach – pracownie posiadają klimatyzację.

Perspektywy zawodowe:

Absolwenci Technikum Gastronomicznego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podjąć pracę we wszystkich typach usług hotelarsko-gastronomicznych: w hotelach, pensjonatach, restauracjach, ośrodkach wczasowych, na promach itp. Mogą prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę na wybranych kierunkach studiów np. dietetyka.

W trakcie nauki zostaniesz przygotowany do:

  • sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego serwowania,
  • urządzania zakładów gastronomicznych, gospodarstw domowych,
  • prawidłowej obsługi konsumenta,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej, opracowania biznesplanu,
  • gospodarczej, fachowej i kompleksowej obsługi zleceniodawcy, 
  • organizowania przyjęć okolicznościowych np. balów, wesel, bankietów,
  • organizowania żywienia zbiorowego, bufetów, stołówek, barów, kafeterii,
  • projektowania i aranżowania wnętrza sal konsumpcyjnych.

Program nauki obejmuje:

  • przedmioty ogólnokształcące (w tym: plastyka),
  • przedmioty zawodowe o charakterze teoretycznym i praktycznym,
  • dwa języki obce. Do wyboru: język angielski, język niemiecki, język francuski – jeden z nich należy wybrać na poziomie rozszerzonym (realizacja przedmiotu na poziomie rozszerzonym od klasy pierwszej), drugi na poziomie podstawowym, 
  • jeden przedmiot realizowany na poziomie rozszerzonym do wyboru – geografia, biologia (realizacja przedmiotu na poziomie rozszerzonym od klasy pierwszej),
  • praktyki zawodowe realizowane w renomowanych zakładach gastronomicznych,
  • zajęcia praktyczne.

Chcesz się dowiedzieć więcej o tym zawodzie? Zajrzyj na strony:

Technik żywienia (mapakarier.org) 
Technik żywienia i usług gastronomicznych – YouTube 

Branżowa Szkoła I stopnia Nr 3 kształci w zawodzie „Kucharz”.

Aby uzyskać tytuł zawodowy „Kucharz” uczeń musi:

1. Ukończyć szkołę

2. Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w zawodzie HGT.02 „Przygotowanie i wydawanie dań”

Uzupełnieniem palety zdobywanych przez uczniów umiejętności jest możliwość specjalizacji. Uczniowie mają do wyboru następujące specjalizacje:

  • baristyka
  • barmaństwo z miksologią

Proponowane specjalizacje wpisują się w oczekiwania współczesnego rynku gastronomicznego, oczekiwania konsumentów oraz pracodawców.

W bieżącym roku szkolnym wszystkie pracownie technologiczne oraz warsztaty szkolne zostały wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt specjalistyczny o łącznej wartości 960 000 zł (zajrzyj do Galerii zdjęć), co gwarantuje realizację zajęć na współcześnie wymaganych na całym świecie urządzeniach, w komfortowych warunkach – pracownie posiadają klimatyzację.

W trakcje nauki zostaniesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • sporządzania potraw i napojów w żywieniu codziennym oraz na przyjęcia okolicznościowe,
  • przechowywania żywności z uwzględnieniem rozróżnienia systemów zapewnienia jej bezpieczeństwa zdrowotnego,
  • wykonywania czynności związanych z estetyczną i atrakcyjną ekspozycją potraw i napojów.

Organizacja nauki

Nauka trwa 3 lata.
Program nauki obejmuje:

  • przedmioty ogólnokształcące,
  • przedmioty zawodowe o charakterze, praktycznym i teoretycznym,
  • język obcy: angielski,
  • zajęcia praktyczne,
  • praktykę zawodową, która odbywa się u pracodawców lub w warsztatach gastronomicznych w szkole

Perspektywy zawodowe:

Absolwenci Branżowej Szkoły I stopnia Nr 3 w zawodzie „Kucharz” mogą podjąć pracę we wszystkich typach usług gastronomicznych: w hotelach, pensjonatach, restauracjach, ośrodkach wczasowych, na promach itp. Mogą też prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.

Chcesz się dowiedzieć więcej o zawodzie?
 
Kucharz (mapakarier.org) 

Kucharz – YouTube 

Kucharz – YouTube