Kucharz - Branżowa Szkoła I Stopnia

 

W trakcje nauki zostaniesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • sporządzanie potraw i napojów w żywieniu codziennym oraz na przyjęcia okolicznościowe,
  • przechowywanie żywności z uwzglęnieniem rozróżnienia systemów zapewnienia jej bezpieczeństwa zdrowotnego,
  • wykonywanie czynności związanych z estetyczną i atrakcyjną ekspozycją potraw i napojów.

Organizacja nauki

Nauka trwa 3 lata.
Program nauki obejmuje:

  • przedmioty ogólnokształcące,
  • przedmioty zawodowe,
  • języki obce do wyboru (j. angielski, j. niemiecki, j. francuski),
  • zajęcia praktyczne.

 

Perspektywy zawodowe

Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia, którzy zdobyli kwalifikacje w zawodzie kucharz, mogą:

  • podjąć pracę we wszystkich typach zakładach gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach,
  • podjąć dalszą naukę, uzyskać wykształcenie średnie oraz po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji usługowych zdobyć zawód technika żywienia i usług gastronomiczych.
Pracownia Gastronomiczna

Domowe obiady

Zapraszamy codziennie (oprócz sobót) w godzinach od 13:00 do 15:00 na smaczne i tanie obiady domowe.

Jadłospis

Aktualny tygodniowy jadłospis zobacz

Bufet szkolny

Zapraszamy codziennie od 8:00 do 16:00 na smaczne kanapki oraz wyroby cukiernicze z własnej pracowni.

src=http://gastronomikpoznan.pl/fotki/files/files/nobor_2017.jpg

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych

ul. Podkomorska 49

60-326 Poznań

tel.: 61 867 40 41

faks: 61 867 23 08

e-mail: zsgpoznan@wp.pl

formularz kontaktowy

500x500