DLA ABSOLWENTÓW SZKÓŁ PODSTAWOWYCH:
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 3 kształci w zawodzie „Kucharz”.
Aby uzyskać tytuł zawodowy „Kucharz” uczeń musi:
1. Ukończyć szkołę
2. Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w zawodzie HGT.02 „Przygotowanie i wydawanie dań”
Uzupełnieniem palety zdobywanych przez uczniów umiejętności jest możliwość specjalizacji. Uczniowie mają do wyboru następujące specjalizacje:
Proponowane specjalizacje wpisują się w oczekiwania współczesnego rynku gastronomicznego, oczekiwania konsumentów oraz pracodawców.
W bieżącym roku szkolnym wszystkie pracownie technologiczne oraz warsztaty szkolne zostały wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt specjalistyczny o łącznej wartości 960 000 zł (zajrzyj do Galerii zdjęć), co gwarantuje realizację zajęć na współcześnie wymaganych na całym świecie urządzeniach, w komfortowych warunkach - pracownie posiadają klimatyzację.
W trakcje nauki zostaniesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
Organizacja nauki
Nauka trwa 3 lata.
Program nauki obejmuje:
Perspektywy zawodowe:
Absolwenci Branżowej Szkoły I stopnia Nr 3 w zawodzie "Kucharz" mogą podjąć pracę we wszystkich typach usług gastronomicznych: w hotelach, pensjonatach, restauracjach, ośrodkach wczasowych, na promach itp. Mogą też prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.
Chcesz się dowiedzieć więcej o zawodzie?
Kucharz (mapakarier.org)
Kucharz - YouTube
Kucharz - YouTube
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta
ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań
tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08
e-mail: zsgpoznan@wp.pl
Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas