Kelner

 

Kelner kształtuje umiejętności związane z planowaniem, organizacją żywienia i usług w zakładach żywienia zbiorowego i  żywienia rodziny.

Po ukończeniu szkoły otrzymujesz tytuł zawodowy w dwóch kwalifikacjach:

  • Wykonywanie usług kelnerskich
  • Organizacja usług gastronomicznych


W trakcie nauki zostaniesz przygotowany do:

  • przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości
  • wykonywania czynności związanych z fachową i kompleksową obsługą gości
  • przygotowywania  napojów serwowanych w bufetach zakładów gastronomicznych
  • organizacji przyjęć okolicznościowych rodzinnych i oficjalnych
  • kalkulacji i rozliczania usług kelnerskich
  • planowania zgodnie z zasadami kart menu i jadłospisów
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej
  • projektowania i aranżowania wnętrza sal konsumpcyjnych.


Organizacja nauki
Nauka trwa 4 lata
Program nauki obejmuje:

  • przedmioty ogólnokształcące,
  • przedmioty zawodowe,
  • języki obce (j. angielski,  j. francuski), jeden wybrany na poziomie rozszerzonym, drugi na poziomie podstawowym, 
  • praktyki zawodowe,
  • zajęcia praktyczne.


Perspektywy zawodowe
Absolwenci Technikum Gastronomicznego w zawodzie technik kelner mogą podjąć pracę we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: w hotelach, pensjonatach, restauracjach, ośrodkach wczasowych, na promach itp. Mogą prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę na wybranych kierunkach studiów.

Pracownia Gastronomiczna

Domowe obiady

Zapraszamy codziennie (oprócz sobót) w godzinach od 13:00 do 15:00 na smaczne i tanie obiady domowe.

Jadłospis

Aktualny tygodniowy jadłospis zobacz

Bufet szkolny

Zapraszamy codziennie od 8:00 do 16:00 na smaczne kanapki oraz wyroby cukiernicze z własnej pracowni.

src=http://gastronomikpoznan.pl/fotki/files/files/nobor_2017.jpg

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych

ul. Podkomorska 49

60-326 Poznań

tel.: 61 867 40 41

faks: 61 867 23 08

e-mail: zsgpoznan@wp.pl

formularz kontaktowy

500x500