Tematyką wiodącą XX edycji Olimpiady była „Żywność prozdrowotna”.
W I Etapie (Szkolnym) uczestniczyło prawie 8 tys. uczniów z 448 szkół ponadgimnazjalnych z różnych stron Polski.
Do zawodów II stopnia (Etapu Okręgowego) zakwalifikowało się 800 uczniów.
Komitet Główny do zawodów III stopnia zakwalifikował 64 osoby z 54 szkół, w tym tylko 11 osób z technikum, a wśród nich dwoje naszych uczniów: Pawła Guzewskiego z trzeciej klasy i Ewę Rajczak z czwartej klasy Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu.
Etap III (Centralny) odbył się w dniach 17-19 marca 2016 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu, a sam Finał w formie quizu w obecności publiczności i uroczyste zakończenie miały miejsce w Kolegium Rungego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Nasi uczniowie: Paweł Guzewski i Ewa Rajczak, oboje uzyskali tytuł finalisty w Centralnym Etapie XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, co daje im możliwość studiowania na wielu kierunkach 22 uczelni w całej Polsce, nawet na Wydziale Medycznym UJ w Krakowie, a dodatkowo Pawła Guzewskiego, ucznia trzeciej klasy uprawnia do zwolnienia z pisemnych egzaminów zawodowych. Ponadto Paweł Guzewski otrzymał nagrodę im. dr Zenona Kosickiego dla najlepszego uczestnika XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności z województwa wielkopolskiego. Nasi uczniowie, jak wszyscy finaliści otrzymali wartościowe książki ufundowane przez Ministerstwo Edukacji Narodowej. Gratulujemy!
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta
ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań
tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08
e-mail: zsgpoznan@wp.pl
Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas