I półfinał Kreatora Sztuki Kulinarnej Unilever
500x500

 

W Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu spotkali się uczniowie wielu szkół gastronomicznych z całej Polski, aby zmierzyć się w  I półfinale prestiżowego ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2015.

Tematem tegorocznych kulinarnych rozgrywek jest danie z kurczaka zagrodowego, miodu pszczelego, topinamburu, minimum jednego rodzaju Primerby Knorr i Redukcji drobiowej do sosów Knorr Professional.

Pracę młodych, przyszłych kucharzy oceniał zmieniony w tym roku zespół jurorów:       

Przewodniczący Jury: Grzegorz Kazubski – Kierownik Centrum HoReCa MAKRO
Grzegorz Labuda – Szef Kuchni Hotelu TiFfi, Iława
Joanna Ochniak – Przewodnicząca Kobiet Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni
Ewa Olejniczak – Szef Kuchni Restauracja Villa Foksal, Warszawa
Paweł Oszczyk – Szef Kuchni Hotelu La Regina, Warszawa
Sędzia techniczny: Tomasz Purol – Szef wykonawczy Blow Up Hall, Poznań

Grupa 24 półfinalistów została wybrana spośród 110 zgłoszeń. W grupie szczęśliwców znalazło się 5 naszych uczniów – co jest nie lada sukcesem i dumą.

W tej części półfinału brało udział 4 z nich: Klaudia Jankowska z klasy 3aż, Kamila Matela z klasy 3aż, Stanisław Górka z klasy 4ck i Patryk Nowak z klasy 2bk.

W ogólnej ocenie przewodniczącego jury Grzegorza Kazubskiego, poziom umiejętności uczniów, co jest widoczne w trakcie ich pracy jak i na talerzu, jest z roku na rok coraz wyższy.

Do FINAŁU KONKURSU, który odbędzie się 11 marca 2015 r. zakwalifikowało się 6 uczniów, z czego 3 z naszej Szkoły z największą ilością punktów:       

1.Jankowska Klaudia  
2. Górka Stanisław
3. Matela Kamila                                                                                                            

Patryk Nowak, niestety nie przeszedł do finału, ale został doceniony przez jury za niesamowicie pysznie przyrządzone mięso. Już dzisiaj Patryk obiecuje, iż będzie próbował swych sił jeszcze za rok. 

Z całego serca wszystkim Wam gratulujemy i cieszymy się z Waszego sukcesu! 

Kolejny półfinał zostanie rozegrany 4 lutego b.r. – trzymamy kciuki za powodzenie Patrycji Paluszkiewicz z klasy 3ck

A na koniec kilka słów o nas z bloga Juliusza Podolskiego:

 

FINALISTOM ŻYCZYMY POWODZENIA !!!

kierownik szkolenia praktycznego

mgr inż. Anna Dembińska

Pracownia Gastronomiczna

Domowe obiady

Bufet szkolny

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta

ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań

tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08

e-mail: zsgpoznan@wp.pl

formularz kontaktowy

Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas

500x500