W dniu 28 stycznia 2015 roku w Pracowni Garmażeryjnej odbył się konkurs "Sprawne ręce", mający na celu doskonalenie podstawowych technik kulinarnych.
Zadaniem uczestników konkursu było:
· przygotowanie zawiesiny maki pszennej i wody,
· sporządzenie ciasta naleśnikowego , a następnie usmażenie cienkich naleśników,
· pokrojenie marchwi w równa kostkę i w julienne,
· pokrojenie ziemniaków w kostkę do zupy oraz wydrążenie kulek,
· pokrojenie cebuli w drobna , równa kostkę i w piórka,
· poszatkowanie białej kapusty na surówkę.
Każde z tych zadań było punktowane, maksymalnie można było otrzymać 10 punktów.
Do udziału w konkursie zgłosiło się 17 uczniów.
Laureatami konkursu zostali:
I miejsce Marcin Schubert z klasy 3 ck , 9 pkt
II miejsce Wiktoria Rądlewska z klasy 3 bż, 7 pkt
III miejsce Maria Majchrzak z klasy 2 aż 6 pkt, (jedyna zawiesina bez grudek!)
IV miejsce ex aequo z 5 punktami zajęli:
· Marcin Ogrodowski z klasy 3ak (idealnie równe, cieniutkie naleśniki!)
· Marta Rutkowska z klasy 1 bż
· Mikołaj Leman Zagozda z klasy 2ak
· Maciej Klich z klasy 2ak
· Natalia Nowak z klasy 2aż.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom!
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta
ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań
tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08
e-mail: zsgpoznan@wp.pl
Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas