Karina Maserak w eliminacjach okręgowych XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności zajęła 4. miejsce
500x500

 

Tematyką wiodącą XVIII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu było "Żywienie u progu i schyłku życia".

W I etapie (szkolnym) uczestniczyło prawie 7,7 tys. uczniów z ponad 370 szkół ponadgimnazjalnych z różnych stron Polski.

Do zawodów II stopnia (etapu okręgowego) zakwalifikowało się 670 uczniów. Zawodnicy rozwiązywali test składający się z 70 zadań. Komitet Główny do zawodów III stopnia zakwalifikował 52 osoby z 44 szkół, w tym 13 osób z technikum.

Etap III (centralny) odbył się w dniach 20-22 marca 2014 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie koło Kętrzyna, szkole podległej Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Finałowi towarzyszył bogaty program turystyczno-kulturalny dla uczestników i ich opiekunów. Do etapu III (centralnego) z naszego okręgu (wielkopolskiego) zakwalifikowało się 5 osób. Wśród nich znalazła się również nasza uczennica Karina Maserak z III klasy technikum w zawodzie kucharz.

W obu etapach części pisemnej eliminacji centralnych XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności Karina Maserak z Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu zajęła 18 miejsce i uzyskała tytuł finalisty olimpiady. Tytuł finalisty zapewnia uczennicy zwolnienie z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz możliwość studiowania na różnych kierunkach w 15 uczelniach w Polsce (technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, biotechnologia, towaroznawstwo, technologia chemiczna, gastronomia-sztuka kulinarna, ekonomia, zarządzanie i inżynieria środowiska, mikrobiologia i inne). Tytuł laureata uzyskało 15 uczestników (Karinie Maserak zabrakło 2,33 punktu do tytułu laureata).

Pracownia Gastronomiczna

Domowe obiady

Zapraszamy codziennie (oprócz sobót) w godzinach od 13:00 do 15:00 na smaczne i tanie obiady domowe.

Jadłospis

Aktualny tygodniowy jadłospis zobacz

Bufet szkolny

Zapraszamy codziennie od 8:00 do 16:00 na smaczne kanapki oraz wyroby cukiernicze z własnej pracowni.

src=http://gastronomikpoznan.pl/fotki/files/files/nobor_2017.jpg

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych

ul. Podkomorska 49

60-326 Poznań

tel.: 61 867 40 41

faks: 61 867 23 08

e-mail: zsgpoznan@wp.pl

formularz kontaktowy

500x500