Finał szkolnego konkursu Gastrochef
500x500

 

W dniu 24 maja 2016 roku w naszej szkole odbył się finał szkolnego konkursu „Gastrochef”.  Udział w tym konkursie brali chętni uczniowie z klas 2- 4 technikum i ZSZ.  Zmagania przebiegały w trzech etapach. W pierwszym etapie udział brało 8 par, w drugim etapie 6 par, w trzecim  etapie 3 pary. 

Zgodnie z regulaminem uczestnicy „Gastrochefa” przygotowywali potrawy
z nieznanych sobie wcześniej surowców. O kategorii produktów dowiadywali się po rozlosowaniu stanowisk. Po zapoznaniu z produktem głównym  uczniowie mieli 10 minut na zapoznanie się z innymi zgromadzonymi produktami i podjęcie decyzji  jaką potrawę chcą przyrządzić. Po upływie  tego czasu  nie mogli już dobierać składników.

W pierwszym etapie szkolnego konkursu, produktem głównym były ziemniaki. Uczniowie przygotowywali z nich m.in.: placki ziemniaczane, pierogi ruskie, puree
z ziemniaków i zielonego groszku, faszerowane ziemniaki z gzikiem w 3 odsłonach oraz  zapiekankę ziemniaczaną.

W  drugim etapie  produktem głównym były jabłka w wersji na słodko. Przyszli kucharze wyczarowali z nich, np. łabędzie z ciasta ptysiowego z sosem czekoladowo - jabłkowym, pierożki drożdżowe z nadzieniem jabłkowym w 3 wersjach,  kruche ciasto przekładane musem jabłkowym, czy tartę jabłkową.

W trzecim etapie uczniowie musieli zmierzyć się z piersiami z kurcząt. Komisja oceniała kurczaka na słodko – ostro z makaronem z marchewki karmelizowanej na miodzie
z pieczarkami, pierś z kurczaka faszerowaną oliwkami podawaną z musem z pomidorów
i migdałami oraz roladki drobiowe nadziewane serem mozzarella owinięte w szynkę parmeńską podawane z musem z gruszki.

Uczestnicy „Gastrochefa” wykazali się pomysłowością i inwencją twórczą.  Potrawy były smaczne i ładnie podane. Uczniowie nie tylko sprawdzali swoje umiejętności kucharskie, ale przede wszystkim  świetnie się bawili .

Za pomoc w przeprowadzeniu  konkursu dziękujemy pani profesor Marii Pieszczoch - Łuczak, pani profesor Barbarze Fołdzie oraz pani profesor Annie Pietrzkiewicz.

A oto tegoroczni finaliści:

I miejsce: Miłosz Pluta (kl. 3cż), Jakub Knitter (kl. 2aż),

II miejsce: Marysia Majchrzak (kl. 3aż) ,

III miejsce: Emilia Quintanilla, Michał Czerniak (kl. 3aż)

Dziękujemy za  zaangażowanie w rywalizację oraz dobrą atmosferę i zapraszamy za rok.

 

                                               Martyna Graffunder,  Agnieszka Tomaszewska

Pracownia Gastronomiczna

Domowe obiady

Bufet szkolny

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta

ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań

tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08

e-mail: zsgpoznan@wp.pl

formularz kontaktowy

Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas

500x500