Michał Czapczyk uczeń klasy 1 cż Technikum Gastronomicznego uczestniczył w konkursie „Odczaruj danie ze szkolnej stołówki”. Zaproponowana jego autorstwa potrawa „Makaron żytni ze szpinakiem, dynią, bobem i fenkułem” zdobyła uznanie jury. Został zaproszony wraz z nauczycielem na sesję zdjęciową swojego dania. Koordynatorem sesji była Fundacja Szkoły na widelcu, a prowadził ją p. Grzegorz Łapanowski. W sesji uczestniczyło tylko trzech laureatów konkursu z całej Polski. Każdy z uczestników pracował w towarzystwie kucharza. Michał współpracował z p. Cristiną - włoską specjalistką i menedżerką Szkoły na widelcu. Wykonywał potrawy z wykorzystaniem mrożonek Horteksu. Gotowe potrawy były na miejscu fotografowane do książki kucharskiej sponsorowanej przez Horteks.
Podziwialiśmy kunszt, wielki profesjonalizm i przemiłą atmosferę pracy, oraz wyposażenie ogromnego na 300 m kw. Food Lab Studia. Zdobyte doświadczenie jest bezcenne dla młodego adepta sztuki kulinarnej.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Wychowawca
mgr inż. Grażyna Staszewska
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta
ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań
tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08
e-mail: zsgpoznan@wp.pl
Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas