Warsztaty kuchni francuskiej
500x500

 

 

Z okazji Dni Kultury Francuskiej i Frankofonii zaprosiliśmy uczniów z Zespołu Szkół Geodezyjno – Drogowych wraz z nauczycielką języka francuskiego p. E. Kowalską na wspólne gotowanie typowych dań kuchni francuskiej.

P. K. Świerczyński nauczyciel przedmiotów zawodowych wraz uczniami z klasy 3bż przygotowali zajęcia, wybrali dania, opracowali przepisy, pomagali uczniom ze szkoły geodezyjnej w wykonywaniu potraw oraz pełnili role doradców kulinarnych  udzielając  cennych wskazówek.

W menu zaproponowano les entrées  czyli przystawki, le plat principal – danie główne oraz le dessert – deser.

 Uczniowie przygotowali: le vol au vent, la soupe à l’oignon, la ratatouille, le gratin dauphinois, la Tarte Tatin, le fondant, les crêpes Suzette oraz la tarte au poulet et aux champignons.

Po degustacji dań, które były wyśmienite i bardzo smaczne, wszyscy uczniowie utrwalali słownictwo kulinarne w ćwiczeniach językowych przygotowanych  przez nauczycielki j. francuskiego p. H. Piasecką i p. J. Szlafkę.

Uczniowie Szkoły Geodezyjno – Drogowej zdobyli nowe doświadczenie kulinarne, dowiedzieli się, że kuchnia francuska jest najzdrowsza, potrawy tej kuchni charakteryzuje elegancja i  różnorodność a nasi uczniowie poczuli się jak prawdziwi szefowie kuchni.

Dziękujemy wszystkim za wspaniałe szkolenie oraz za miłą i sympatyczną atmosferę.

Pracownia Gastronomiczna

Domowe obiady

Bufet szkolny

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta

ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań

tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08

e-mail: zsgpoznan@wp.pl

formularz kontaktowy

Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas

500x500