Z okazji Dni Kultury Francuskiej i Frankofonii zaprosiliśmy uczniów z Zespołu Szkół Geodezyjno – Drogowych wraz z nauczycielką języka francuskiego p. E. Kowalską na wspólne gotowanie typowych dań kuchni francuskiej.
P. K. Świerczyński nauczyciel przedmiotów zawodowych wraz uczniami z klasy 3bż przygotowali zajęcia, wybrali dania, opracowali przepisy, pomagali uczniom ze szkoły geodezyjnej w wykonywaniu potraw oraz pełnili role doradców kulinarnych udzielając cennych wskazówek.
W menu zaproponowano les entrées czyli przystawki, le plat principal – danie główne oraz le dessert – deser.
Uczniowie przygotowali: le vol au vent, la soupe à l’oignon, la ratatouille, le gratin dauphinois, la Tarte Tatin, le fondant, les crêpes Suzette oraz la tarte au poulet et aux champignons.
Po degustacji dań, które były wyśmienite i bardzo smaczne, wszyscy uczniowie utrwalali słownictwo kulinarne w ćwiczeniach językowych przygotowanych przez nauczycielki j. francuskiego p. H. Piasecką i p. J. Szlafkę.
Uczniowie Szkoły Geodezyjno – Drogowej zdobyli nowe doświadczenie kulinarne, dowiedzieli się, że kuchnia francuska jest najzdrowsza, potrawy tej kuchni charakteryzuje elegancja i różnorodność a nasi uczniowie poczuli się jak prawdziwi szefowie kuchni.
Dziękujemy wszystkim za wspaniałe szkolenie oraz za miłą i sympatyczną atmosferę.
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta
ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań
tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08
e-mail: zsgpoznan@wp.pl
Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas