W dniach 23 - 25 marca 2017 roku w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbyły się Eliminacje Centralne XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Uczestniczyło w nich 65 osób z całego kraju (40 uczniów liceum i 25 uczniów technikum). Byli to najlepsi uczestnicy eliminacji najpierw szkolnych, a potem okręgowych. Wśród nich była Marta Brzynska, uczennica IV klasy Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu, (kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych). Poziom eliminacji centralnych był bardzo wysoki, a tematyka olimpiady „Produkty zbożowe a technologia i rola w żywieniu człowieka” obszerna.
Marta Brzynska uzyskała tytuł finalisty XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, co zapewnia indeks na wiele różnych kierunków studiów, związanych z żywnością.
Marta Brzynska otrzymała również nagrodę imienia doktora Zenona Kosickiego dla najlepszego uczestnika XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności z województwa wielkopolskiego. Jest to duży sukces uczennicy i szkoły. Gratulujemy!
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. Karola Libelta
ul. Podkomorska 49
60-326 Poznań
tel.: 61 867 40 41
faks: 61 867 23 08
e-mail: zsgpoznan@wp.pl
Gastronomik na Facebooku - dołącz do nas