Technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.

Po ukończeniu szkoły otrzymujesz tytuł zawodowy w dwóch kwalifikacjach:

  • kucharskiej,
  • usługowej.


W trakcie nauki zostaniesz przygotowany do:

  • urządzania zakładów gastronomicznych, gospodarstw domowych,
  • sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego podania,
  • prawidłowej obsługi konsumenta,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu, gospodarczej, fachowej i kompleksowej obsługi zleceniodawcy, 
  • organizowania przyjęć okolicznościowych np. balów, wesel, bankietów,
  • organizowania żywienia zbiorowego, bufetów, stołówek, barów, kafeterii,
  • projektowania i aranżownia wnętrza sal konsumpcyjnych.


Organizacja nauki
Nauka trwa 4 lata
Program nauki obejmuje:

  • przedmioty ogólnokształcące,
  • przedmioty zawodowe,
  • języki obce (j. angielski, j. niemiecki, j. francuski), jeden wybrany na poziomie rozszerzonym, drugi na poziomie podstawowym, 
  • do wyboru przez kandydata geografia, biologia lub chemia — na poziomie rozszerzonym,
  • praktyki zawodowe,
  • zajęcia praktyczne.


Perspektywy zawodowe
Absolwenci Technikum Gastronomicznego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podjąć pracę we wszystkich typach usług hotelarsko-gastronomicznych: w hotelach, pensjonatach, restauracjach, ośrodkach wczasowych, na promach itp. Mogą prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę na wybranych kierunkach studiów.

Pracownia Gastronomiczna

Domowe obiady

Zapraszamy codziennie (oprócz sobót) w godzinach od 13:00 do 15:00 na smaczne i tanie obiady domowe.

Jadłospis

Aktualny tygodniowy jadłospis zobacz

Bufet szkolny

Zapraszamy codziennie od 8:00 do 16:00 na smaczne kanapki oraz wyroby cukiernicze z własnej pracowni.

src=http://gastronomikpoznan.pl/fotki/files/files/nobor_2017.jpg

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych

ul. Podkomorska 49

60-326 Poznań

tel.: 61 867 40 41

faks: 61 867 23 08

e-mail: zsgpoznan@wp.pl

formularz kontaktowy

500x500